NATO-va vježba Cyber Coalition 22


Cyber Coalition najveća je i najpoznatija NATO-va vježba na području kibernetičke sigurnosti koja se održava od 2008. godine – Hrvatska sudjeluje u toj vježbi kao promatrač od 2009. godine, a od 2013. postaje aktivni sudionik.
Ovogodišnji Cyber Coalition 22 provodi se u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT – Allied Command Transformation) i održava se od 28. studenog do 2. prosinca 2022. godine pod koordinacijom iz Tallina. Na vježbi sudjeluju NATO saveznici, partneri (kako državne institucije, tako i predstavnici akademske zajednice i privatnog sektora) i pozvani promatrači te okuplja više od 1.000 sudionika iz 32 zemlje (26 NATO nacija i šest NATO partnera – Švicarska, Irska, Švedska, Finska, Gruzija i Japan).

Makar se vježba provodi po izmišljenom scenariju, prilagođava se aktualnoj geopolitičkoj situaciji (ove godine je na sastav vježbe najviše utjecala ruska invazija na Ukrajinu) i mogućim opasnostima iz stvarnog svijeta koje prijete bilo kojoj od zemalja sudionica. Cilj je prikazati realistično stanje obrane od kibernetičkih napada te potaknuti razvoj sposobnosti koje su korisne u stvarnim situacijama.

Na hrvatskoj strani nacionalni nositelj vježbe je Zapovjedništvo za kibernetički prostor, a među ostalim hrvatskim sudionicima nalazi se i Infigo IS, kao jedna od perjanica privatnog sektora za informacijsku sigurnost. Infigo IS u ovoj vježbi sudjeluje već niz godina, a ove godine šalje svojih osam članova, kombinaciju sigurnosnih stručnjaka iz plavog (obrambenog) i crvenog (napadačkog) tima.
S više od 17 godina iskustva isključivo u području informacijske sigurnosti, brojnim projektima u kritičnim okruženjima te klijentima koji se kreću od međunarodnih banaka preko pametnih gradova pa do vojnih saveza, Infigo IS bori se protiv onih koji žele narušiti sigurnost drugih.